Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Närsynt igen, 7 år efter LASIK

Hej, jag gjorde en LASIK 2008, var närsynt och hade ca -5,25 på båda ögonen. Företagets optiker gjorde bedömningen att mitt synfel var stabilt nog att operera bort. Jag fick info om att resultatet skulle vara permanent men att jag förstås kunde komma att behöva läsglasögon så småningom. Allt gott, jag opererade ögonen och resultatet blev perfekt. Uppföljande undersökningar visade att jag hade perfekt syn.

Idag, sju år senare, är jag 46 år och närsynt igen. -1,5 resp -0,5 samt något åldersynt också. Mycket besvärande att behöva glasögon igen, jag opererade ögonen för att jag inte tycker om glasögon och för att jag började få så torra ögon att jag inte längre kunde ha linser.

Jag är jättebesviken på företaget som lovade mig att jag aldrig mer skulle bli närsynt. Företaget (Sveriges ledande tror jag) säger att detta är ytterst sällsynt, de har knappt hört talas om det, men erbjuder mig en korrigerande operation, med LASEK denna gång. Man har lite olika förslag om monovision, att spara lite närsynthet osv. Man vill göra en ny undersökning om tre månader för att se om närsyntheten har försämrats ytterligare och erbjuder mig glasögon eller linser under tiden fram till operation.

Jag å andra sidan känner mig tveksam till ytterligare laserkirurgi. Tänk om jag står där igen om något år och är närsynt. Ska jag operera mig igen då? Är också betänksam inför risker, komplikationer etc. Jag vill gärna ha dina synpunker på rimligheten i att göra ytterligare operation. 

Jag vill ha pengarna tillbaka då jag menar att det är bedrägligt att utlova permanent resultat (på deras webbsida kan man än idag hitta texten "När läkningstiden är över är resultatet permanent och du slipper vara beroende av synhjälpmedel") men företaget tänker inte göra någon återbetalning, säger man. Däremot så erbjuder man att jag gör en anmälan till deras försäkringsbolag och så får de göra en prövning. Jag vet inte alls hur jag ska göra. Jag kan inte alls avgöra om jag har ett case eller inte mot företaget, men är som sagt tveksam till att göra en ny operation. Skulle behöva ett professionellt råd. Ska jag ta den erbjudna operationen eller ska jag ta upp kampen mot företaget? Tacksam för din bedömning och dina åsikter om detta.

Med vänlig hälsning, Matilda

Svar:

Hej!

Du är inte den förste som har blivit lovad perfekt syn som aldrig ändrar sig efter en laseroperation. För mig är det falsk marknadsföring eftersom synen alltid ändrar sig med tiden oavsett om du laseroperar ögonen, har glasögon eller låter bli glasögon. Det finns ingen metod idag som stoppar upp ändring av synfel. Jag blir lika upprörd som dig när jag hör dessa historier för det är inte seriöst att jobba så!

Jag själv skulle aldrig operera mina ögon och jag har ändå blivit erbjuden att göra det gratis. Det är alltid en risk med alla typer av operationer och man vet inte i förväg om man kommer få problem med halofenomen, torra ögon eller om operationen går fel och skadar ögonen. Jag har även träffat kunder som fått sin syn förstörd efter laseroperationer. Därför är det inte värt risken, enligt mig. Man vet inte heller hur ett opererat öga kommer fungera när man blir äldre. Frågar man ögonläkare på sjukhusen avråder de oftast också från laseroperationer.

På ett sätt kan jag tycka att du borde få pengarna tillbaka eftersom du har köpt något som inte motsvarade vad de lovade dig. som ensam konsument kan det dock vara svårt att få rätten på din sida. Jag skulle i så fall rekommendera dig att kontakta Konsumentverket och Plus på SVT, de två borde kunna hjälpa dig på bästa sätt.

Hoppas det löser sig för dig och lycka till!

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, Leg. Optiker på Medoptik


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Nya glasögon ger inte bättre syn

2024-05-23 | 10:46

av Medoptik

Orolig för att bli blind

2024-04-30 | 20:59

av Medoptik

Rosacea

2024-05-6 | 20:13

av Medoptik

Tryck i ögat

2024-03-26 | 18:07

av Medoptik

Laseroperation

2024-03-15 | 08:51

av Medoptik

Från skelning till protes

2024-03-11 | 16:02

av Medoptik

Ögonmigrän

2024-03-4 | 22:03

av Medoptik

Ögonproblem

2024-03-4 | 12:11

av Medoptik

Rädd att bli blind

2024-02-25 | 17:11

av Medoptik

Skillnad mellan billiga och dyrare endagslinser?

2024-02-25 | 06:29

av Medoptik

Förstorad pupill

2024-02-24 | 16:13

av Medoptik

Diagnos hypermetropi

2024-02-15 | 23:03

av Medoptik

Synskärpa 0,7 vänster o 0,1 höger

2024-02-11 | 09:53

av Medoptik

Ungdomsprogressiva glas

2024-02-8 | 17:22

av Medoptik

Ser inte bättre trots glasögon

2024-01-26 | 20:24

av Medoptik


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.