Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Morgontårar

Under mars-april har jag haft besvär med antingen ena eller andra ögat rinner eller tåras mycket på morgonen. Ska jag testa om jag är allergisk? Det känns inte så farligt, kan det vara något farligt? Är det här symptom som skulle kunna påverka min förmåga att se i framtiden?

Svar:

Om problemen uppstått nu under pollensäsongen kan det bero på allergi. Oftast är bägge ögonen angripna. Besvär på morgonen kan även bero på bristande tårproduktion, eller dålig kvalitet på tårarna. På apoteket finns olika typer av droppar som kan hjälpa, så kallade tårsubstitut. Du kan pröva dessa under en månad, det är viktigt att droppa ofta speciellt i början. Om det inte hjälper kan du ta kontakt med husläkare eller ögonläkare för vidare utredning.