Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Mina ögon tåras och rinner - är det allergi eller torra ögon?

Hej Netdoktor!

Mitt vänstra öga började rinna otroligt mycket den 19/3. Trodde först att det var en ögon- inflammation, gick till apoteket och köpte en receptfri salva som heter noviform. Detta hjälpte inte alls så efter precis en vecka blev jag förkyld. Täppt i bihålor, feber, hosta ja allt. Ögat fortsatte rinna och jag köpte nasonex på apoteket, ögonbad för att kurera mig. Förkylningen varade i mer än en vecka. Nu är jag nästan frisk, bara lite hosta kvar. MEN ögat rinner fortfarande. Värst är på morgonen, sminkar mig till trots, torkar och torkar ett par timmar, sen går symtomen över för att återkomma på kvällen. Samma sak nästa dag. 

Har jag stopp i en tårkanal, torra ögon, allergi eller vad. Blir tokig på detta o mycket tacksam för ett svar.

Hälsningar mycket tårögd......

Svar:

Hej!

De symtom du beskriver skulle kunna vara torra ögon. I så fall ska det bli bättre om du testar smörjande ögondroppar i gel utan konserveringsmedel. De ska innehålla så mycket hyaluronsyra som möjligt. Droppa 4-6 ggr/dag så borde det bli bättre och bättre för varje dag. Blir det inte bättre är det bra om en ögonläkare får undersöka dina ögon så att du kan få eventuell behandling. Hoppas det blir bättre!

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, Leg. Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.