Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Måste man operera bort Grå Starr

Hej,
Jag är en tjej som har opererats för gråstarr i höger öga som tyvärr inte ledde till någon bättring - detta var i förra Mars.

Har nu även gråstarr i vänster öga med stora svårigheter att se och läsa.
Jag kisar hela tiden när jag skall se något och sist jag var hos optikern så kunde hon inte
göra undersökningen för ögat var grumligt av gråstarr.

Jag har även en blödning i vänster öga och min fråga är nu;

Måste man operera bort gråstarr? Vad händer om man inte opererar bort starren och har stora problem med den?

Mvh Maja

Svar:

Hej!

Om du vill få bort gråstarren så måste du operera ögat, det finns ingen annan behandling. Det är väldigt liten risk med en starroperation så för det mesta går det väldigt bra, men ibland blir inte resultatet helt perfekt och det beror på vilka förutsättningar som finns. Har man en blödning eller problem med t.ex. diabetes, gula fläcken m.m. blir inte synen helt perfekt efteråt men oftast bättre än innan ändå. Efter en starroperation brukar man även behöva skaffa nya glasögon för att få till den sista synskärpan.

Gråstarr innebär att ögats lins (en liten geléklump som sitter bakom pupillen) blir grumlig. Opererar man inte gråstarren blir linsen till slut helt vit/gulbrun och det kan man se i spegeln genom att pupillen blir vit istället för svart. Man kan se detta hos folk i U-änderna där det inte finns samma möjlighet till operation. Om linsen blir vit och ogenomskinlig så blir man blind på det ögat, men opererar man starren sen får man tillbaka synen om det inte har gått alltför lång tid.

Det finns inget tvång att man måste operera starr eller andra sjukdomar för den delen heller. Har du t.ex. cancer behöver du inte behandla och ta mediciner, men det är svårt att bli frisk utan behandling. Vill du ha kvar starren så får du självklart det, men det bästa är att ta en dialog med ögonläkaren och berätta om din oro och vilka funderingar du har. Var du inte nöjd med din förra läkare kan du även begära att få en ny.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, Leg. Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.