Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Makula degeneration

Har just fått diagnosen "du har makula degeneration på båda ögonen. Värre på det vä ögat. Du kommer att kallas till ny undersökningen sex månader. Titta på rutmönster. Om linjerna blir sneda, ta kontakt med oss. Inget att göra just nu. Du har den torra varianten vi ses om sex månader." Tycker att jag fick knapphändig info, men blev så chockad att jag inte kom mig för att ställa frågor. Både mamma och pappa hade samma förändring. Mamma den våta varianten. Vad jag undrar är, hur länge kan det dröja till jag inte kan se längre? Förstår att det kan övergå till den våta varianten och att behandling då kan stoppa utvecklingen. Jag är snart 70. Hur ser det ut på forskningsidan?

Tack

Eva

Svar:

Hej!

Det är sällan det blir så dåligt att man blir blind. Den torra varianten brukar även försämras ganska långsamt för det mesta. Generellt är det så, men det är väldigt individuellt hur det försämras och om det försämras. Vissa har lite ålderförändringar på gula fläcken och sen blir det inte mer.

Det forskas väldigt mycket på olika behandlingar för både den våta och torra varianten t.ex. stamcellsbehandlingar, genterapi, vidareutveckling av anti-VEGF preparat m.m. Läkartidningen hade ett större tema om ögonsjukdomar i höstas där det stod väldigt uttömmande. Om du söker på läkartidningen tema ögon så borde du hitta artikeln, den är dock riktad till läkare så det är ganska hög nivå och detaljerat men väldigt intressant.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog - Leg. Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.