Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Ljuskällor och kontraster "hänger ned"...

Hej

Har ett problem med min syn, där huvudsakligen ljuskällor och skarpa kontraster får en slags skuggbilder som "hänger" ner en bit från objekten... Exempel är vit text mot mörk bakgrund, eller strålkastare från bilar på kvällarna. Det blir värre vid sämre ljusförhållanden. 

Vid t ex undertexter på TV är det såpass att jag ser en svagare version av texten under den egentliga, och de båda "binds" ihop av spretande ljus som påminner om brytningsfel... Problemet dyker aldrig upp vid mina synkontroller, och det enda glasögon gör är att även "skuggbilderna" blir skarpare. Får en något annorlunda effekt av linser, där spretar istället bilderna åt alla håll, och det blir som en slags aura runt dem.

Problemet sitter i båda ögonen, så ser denna effekt även om jag täcker för ena ögat. Har tagit upp det med flertalet optiker, som alltid föreslår anti-reflex och prisma för skelögdhet, men inget sådant har hjälpt. Nämnt det för allmänläkaren en gång, som genast skickade mig till magnetröntgen för att se om jag hade en tumör, vilket jag inte hade... och därefter lämnades bara saken därhän. Haft detta problem i mer än 10 år, och blir så trött på att inte bli tagen på allvar att jag drar mig för att gå till både optiker och läkare. 

Jag lider inte så mycket av det i sig; jag har inga problem urskilja var den egentliga ljuskällan börjar/slutar, så att säga, men det är frustrerande och blir desto mer frustrerande när jag inte vet vad det beror på. 

Känns inte rimligt att det här skulle vara någonting som ingen någonsin har hört talas om. :/ Bifogar en ungefärlig bild på hur det ter sig, ifall min beskrivning är otydlig... "Skuggbilden" är egentligen inte grå, utan mer svagt transparent. 

MVH

Oskar

Svar:

Hej Oskar!

Det låter som du har astigmatism eller enkelt förklarat skeva hornhinnor. De flesta har det mer eller mindre och oftast i kombination med närsynthet eller översynthet. Det är inget farligt och går enkelt att korrigera med glasögon eller linser. Om du gör en synundersökning hos en optiker kan du få se hur det skulle bli med glasögon.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog - Leg. Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.