Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: liten vit plupp

Hej,

För en vecka sen när jag var ute på fjället började linsen skava. I vanliga fall går det över om man gnuggar lite men det gjorde det inte. Kunde inte ta ut linsen för jag har för dålig syn för at sen kunna köra hem utan lins. När jag kom hem och tog av linsen var den trasig, en större del och en lite mindre. När jag satte på glasögonen såg jag en liten vit "bulle" på hornhinan brevid iris(alltså ungefär där linsskarven bör gå. Den gör inte ont och jag ser inte sämre, men när jag testar att ta på lins kan det skava lite, men har haft glasögon sen dess för säkerhetsskull. Trodde den skulle försvinna på ett par dagar, men den ändras inte alls. Vad kan det va? Är det farligt? Bor så till att det är 10 mil till en optiker så jag tänkte börja med att kolla information på nätet, men hittar inte så mycket.

Mvh

Malin

Svar:

Hej Malin!

För att utesluta att det är ett sår som varar vore det bra om en optiker eller ögonläkare får kolla på dina ögon. Risken om det är ett sår är att det växer och bildar ett ärr på hornhinnan. Ärr på hornhinnan blir kvar för resten av livet och förstör synen så därför är det bra om du får det kollat så snabbt som möjligt.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog - Leg. Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.