Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Kraftigt försämrad syn på ena ögat på kort tid

Hej!

För drygt ett år sedan gjorde jag en synundersökning i skolan som visade på förämrad syn på höger öga. Jag var själv inte besvärad av det och tog det inte så seriöst.

Men så för ca 1 månad sedan kände jag hur synen på mitt högra öga bara blev sämre och sämre. Upplever även ett konstigt tryck bakom ögati mellan åt och ibland smärta och pulserande smärta ungefär bakom ögat. Har även ihållande hudvudvärk nu sedan 3 dagar tillbaka och har vaknat mitt i natten av den sedan har jag lyckats somna om men när jag vaknar har mitt högra öga haft så dålig syn att jag nästan fått panik. Det blev bättre efter ett tag men återställdes bara till den dåliga synen jag upplevt föregående dagar.

Flera dagar i veckan har jag problem med yrsel och dålig balans också. Är extremt trött av mig alltid och det känns inte som att jag varit det alltid, kan sova mer än 8h och ändå inte känna mig utvilad.

Har självklart googlat mina symptom och har skrämt upp mig själv rejält. Så jag har verkligen fått för mig att jag har en hjärntumör och det känns jätteläskigt att skriva det, andra saker jag fått fram är blodpropp i ögat och att det ev. skulle kunna vara en ögonsjukdom av något slag.

Var hos en optiker idag som konstaterade att jag har brytningsfel på båda ögonen. Pyttelite på vänster öga och på höger öga väldigt mycket, han sa något om -0.50 eller -50 (minns inte vilket, har även problem med minnet...) angående det högra ögat.

 

Hur tar man reda på och eller kan se om någon har en ögonsjukdom? Skulle optikern ha sett det?

Vad ser man på ett blodprov?

Kan ett blodprov visa om man har cancer eller hjärntumör?

 

Supertacksam för svar (svar på mina konkreta frågor är viktigast för mig). Är jätteorolig men hoppas på att ni kan säga vad jag kan göra och vad mina symptom kan tyda på//Tjej, 18 år.

Svar:

Hej!

Det är lätt hänt att man ofta tror det värsta när man får besvär, men rent statistiskt så är sannolikheten större för att det är något ofarligt. I ditt fall verkar det som att optikern kom fram till att du hade väldigt stort synfel på ena ögat så antagligen är det därför du har problem med ditt öga och syn. Med glasögon ska du då kunna se lika bra med båda ögonen vilket gör att ögonen kan jobba lika mycket och hjälpas åt och dina besvär bör försvinna. Om din syn inte hade blivit bättre av glasögon borde optikern ha skickat en remiss till en ögonläkare som får ta reda på orsaken till synnedsättningen. Är du osäker på din optikers utlåtande kan du alltid gå till en annan och kolla, gärna någon som även gör ögonhälsoundersökningar som är en djupare och mer omfattande synundersökning.

Ett blodprov kan ge massor av information och man kan få reda på väldigt mycket, men ofta utgör blodprovet bara en liten del som sen vägs samman med övriga fynd, anamnes m.m. så man kan göra en helhetsbedömning. Exakt hur det fungerar får du rådgöra med en läkare eftersom man som optiker inte arbetar med blodprov.

Jag tror inte du behöver vara orolig för cancer, störst riskgrupp för cancer är äldre personer. Att personer i din ålder får cancer är därför väldigt ovanligt och sannolikheten är därför väldigt liten. Även om man får cancer så kan man idag behandla väldigt många cancertyper också så bara för att man får cancer betyder inte att man är dödsdömd. Är du ändå orolig skulle jag rekommendera dig att boka tid hos din familjeläkare.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, Leg Optiker på Medoptik


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Tryck i ögat

2024-03-26 | 18:07

av Medoptik

Laseroperation

2024-03-15 | 08:51

av Medoptik

Från skelning till protes

2024-03-11 | 16:02

av Medoptik

Ögonmigrän

2024-03-4 | 22:03

av Medoptik

Ögonproblem

2024-03-4 | 12:11

av Medoptik

Rädd att bli blind

2024-02-25 | 17:11

av Medoptik

Skillnad mellan billiga och dyrare endagslinser?

2024-02-25 | 06:29

av Medoptik

Förstorad pupill

2024-02-24 | 16:13

av Medoptik

Diagnos hypermetropi

2024-02-15 | 23:03

av Medoptik

Synskärpa 0,7 vänster o 0,1 höger

2024-02-11 | 09:53

av Medoptik

Ungdomsprogressiva glas

2024-02-8 | 17:22

av Medoptik

Ser inte bättre trots glasögon

2024-01-26 | 20:24

av Medoptik

Behöver jag glasögon?

2024-01-17 | 16:11

av Medoptik

Starroperation- näthinneavlossning

2024-01-1 | 16:49

av Medoptik

Synundersökning

2023-12-11 | 15:28

av Medoptik


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.