Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Keratoconus

Hej! Har igår fått diagnosen keratoconus, är 23 år. Optikern beställde stabila (hårda linser) då jag inte kan använda glasögon och tyckte att jag skulle göra en crosslinking så fort som möjligt. Hur lång är väntetiden och var gör man den om man tillhör Värmlands landsting? Kostar det något? Kan man bli blind? Är främst det högra ögat som är aktuellt. 

Svar:

Hej!

Jag har väldigt dålig koll på Värmland och väntetider och var behandlingar sker, din optiker borde veta sånt. Du borde bara behöva betala patientavgiften, så är det i Västmanland. Det är väldigt liten risk att du blir blind, så det behöver du inte oroa dig för. Blir hornhinnan väldigt toppig kan man transplantera en ny hornhinna, men det råder tyvärr stor brist på donationer av hornhinnor. Därför forskas det mycket på konstgjorda hornhinnor och på det området har man kommit ganska långt vid Linköpings Universitet.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog - Leg Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.