Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Kattklamydia ögon

Hej!

Vår ena katt har haft problem med sina ögon en längre tid. Har äntligen fått svar från veterinären att det är kattklamydia. Ska behandlas.

Vi i familjen har även fått problem med röda och irriterade ögon. Det har liknats vid en ögoninflammation. Symptomen har sedan försvunnit efter några dagar. 

Har läst att kattklamydia (som inte är en könssjukdom) kan smitta till ögonen på människor. Är det sant? Försvinner bakterierna av sig själva eller kan de ligga vilande? Kan det sprida sig till andra delar i kroppen hos oss? Orska skada? Behöver vi vara oroliga?

Har letat efter information samt ring 1177 utan vidare svar.

 

Vore tacksam för råd...

 

Mvh Lina 

 

Svar:

Hej! 

GGenerellt kan ju bakterier spridas mellan djur och människor, men det är ju inte alltid de utvecklas och gör en sjuk. Hur det är med kattklamydia vet jag inte,  då borde du försöka få tag på en infektionsläkare. Kanske kan det gå att få svar från smittskyddsinstitutet?

Jag tror inte ni behöver känna någon oro, då borde veterinären informerat om det.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, Leg. Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons