Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Kan problemen komma från hypertyreos

Hej!

Efter min förlossning för ett år sedan upplevde jag att jag började se sämre. Gjorde en synundersökning och fick glasögon. (+0,5 på båda ögonen samt lätt brytningsfel på vänstra och större brytningsfel på högra).

Det blev aldrig bra med glasögonen, det "drog" i ögonen, skiftade jag fokus från nära till långt håll fick jag ett sug i ögonen, som om de inte hängde med. Till sist justerades styrkan till +0,25 och det blev bättre. Dock fortsatte det vara jobbigt för ögonen i inomhusmiljöer som ex butiker, en känsla av att vara "flackig" i blicken, kanske lite av tunnelseende känsla, som när man är onykter och ska fokusera. Lite svårt att förklara exakt.

Jag blev några månader efter glasögoninskaffning diagnosticerad med postpartum tyeroidit. Dvs förlossningsutlöst hypertyreos. Denna ska normalt klinga av inom några veckor men det dröjde nästan ett halvår innan det klingade av för att sen övergå i hypotyreos, dvs underproduktion för vilken jag nu äter levaxin.

I december i år upplevde jag dubbelsyn när jag satt hemma i tv-soffan. Jag kunde se normalt om jag blundade med ena ögat. Det hela slutade på kanske 10 sekunder. (Har upplevt detta en gång tidigare och det var året innan när jag var gravid, då pågick det kanske i någon minut men barnmorskan avfärdade det med att man får så många konstiga symptom som gravid.) I samma veva upplevde jag att det ömmade bakom ögonen. Någon dag senare upplevde jag att asfalten "böljade" när jag satt i bilen. Efter det har inga konstiga symptom uppträtt, dvs snart två månader sedan. Jag vet att innan jag skaffade mina första glasögon så kunde jag uppleva att mönstrade saker rörde på sig, detta gav sig dock efter jag fick glasögonen. Har dock då och då kunnat uppleva att saker ser ut att "vibrera" under en eller ett par sekunder. 

Hur som helst fortsätter det komma att gå, känslan av att det drar i ögonen. Speciellt i inomhusmiljöer där jag kommer på mig själv med att nästan gå och "stirra" hellre än att försöka hänga med och fokusera blicken. Vissa gånger upplevs det mindre, andra mer.

Efter symptomen i december ihop med att jag upplevde mig börja se sämre rent allmänt bokade jag tid för ny synkontroll och då visade det sig att jag skulle behöva +0,75 på ögonen. Började prova ut linser men 0,75 gjorde det ännu svårare att fokusera innomhus. Fick prova 0,5 och då blev det någorlunda på vänstra ögat, högra kändes mycket suddigare men på undersökningen var synen lika bra på båda ögonen. Bestämde mig för att beställa nya glas till glasögonen, då med +0,5 då 0,75 var för starkt när jag tittade "i verkligheten" och inte på bokstavstavlan.

Som jag har förstått det ska synpåverkan av hypertyreos vara av det mer extrema slaget som utstående ögon. Dock kan jag inte låta bli att fundera på om det knepiga jag upplever ändå på något vis kan vara kopplat till mina sköldkörtelproblem. Jag drogs ju trots allt med överproduktion i ett halvår cirka. Hade väldigt jobbiga symptom under den tiden trots att det "enligt boken" ska vara ganska milda övergående symptom. Fick även väldigt stor påverkan av den följande underproduktionen tills jag fick levaxin utskrivet och allt började stabilisera sig. Har nu, ett år senare, fortfarande inte fått någon fysisk läkarundersökning kopplad till sköldkörtelproblemen. Läkaren jag träffade vid första tillfället tog bara prover och sen har all diagnostisering skett utifrån det. Dvs har ingen på hela vägen undersökt mina ögon, ingen har heller frågat om eventuella besvär. Har själv ställt frågan en gång via telefon men fick då svaret att det är förknippat med utstående ögon vilket jag inte har. Men kan det finnas andra varianter av besvär man kan uppleva? Bör jag söka en ögonmottagning?

Svar:

Hej!

Jag tror inte att ditt problem är kopplat till hypotyreosen, jag tycker mer det låter som en dold skelning eller något annat som har med ögonens muskler att göra. Skulle det vara ren översynthet och astigmatism skulle allt kännas frid och fröjd med glasögon, vilket det inte gör. Jag vet ju inte vilka tester din optiker har gjort, men testar man ögonens muskler och rörelser så ser man ganska snabbt vad som är problemet. Eftersom du har varit flera gånger hos optikern utan att bli hjälpt tycker jag du borde få en remiss till en ortoptist på ögonmottagningen. De är skelningsexperter och specialiserade på ögonens muskler. Så försök att få en tid hos en ortoptist och se vad de kommer fram till.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog - Leg. Optiker på Medoptik

 Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.