Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Kan jag operera mina ögon och hur lång tid tar processen

Hej, behöcvr lite mer kött på benen angående detta: är 53 år idag, kvinna och har sen tonåren varit kraftig närsynt, runt -9 på båda ögonen.

För 15 år sen vill jag prova att operera bort detta, fick då en keratokonus diagnos och avråddes att operera och invänta några år och nya operationsteknik. För 6 år sen fick jag glaukom, och tar droppar 2 ggr om dagen, har även lite grå starr men inget överhängande. Använder progressiva linser sen ett par år tillbaka men de fungerar sämre och sämre.  Det börjar allvarigt påverka min livskvalite och sen 3 år tillbaka har jag oxå kraftig migrän, som jag ibland frågar mig om detta kan ha med mina ögon att göra och inte bara övergångsåldern som min läkare nog kommit fram till att det beror på.

Til lsaken hör att jag bor mestadels i Spanien och är yrkeverksam här, men har en fot hemma i Sverige också. Min ögonläkare här nu, samma som gav mig keratokonus diagnosen för 15 år sen, menar att han nu kan operera mig. han menar också att eftersom jag använt linser i snart 40 år så måste jag vara utan de och de trycksäkande dropparna i minst6 månader så att man med säkerheta kan säga hur många dioptrier som ska bort och han menar också att min keratokonus och glaukom kan vara ett uttryck av alltför många års användade av linser, och menar att endast efter 6 månader utan linser och droppas så kan han avgöra vad som egentligen felas mina ögon. Om jag bestämmer mig för att påbörja processen så ska jag gå på kontroll var 3:e vecka hos honom för att se hur det hela utvecklar sig.

Den operation vi talat om är interokulär lins.

Det ekonomiska är ju inte helt oviktigt i denna frågan, eftersom jag nu ska skaffa glasögon, och jag kommer med säkerhet under dessa 6 månader att få byta styrka då ögonen kommer att ändras. Progressiva glasögon kostar, och eftersom jag sportar mycket, landsvägs cykling och vandring på hög höjd, så behöver jag också graderade solglasögon som tillåter mig att sporta här nere.

Jag tycker dock att det kan vara värt allt detta om resultatet blir att jag kan operer mig.

Så min fråga till någon som är duktig på ögon är nu: låter detta rimligt, väntetiden på 6 månader osv. Eller bör jag söka en "second opinion"

MVH/Lotta

Svar:

Hej!

Om dina kontaktlinser har fungerat bra tidigare kanske det räcker att justera styrkan på dessa så ser du bra igen? Om du har justerat styrkan senaste året och känner dig trött på linser och glasögon så är däremot en operation ett alternativ. Att operera in en intraokulärlins i ögat är samma sak som att göra en gråstarrsoperation och har du bara tillräckligt mycket starr så ingår det i det svenska sjukvårdssystemet och är inget du behöver betala extra för, något att ha i åtanke.

Jag tycker det låter märkligt att du måste vara utan linserna i 6 månader för du får samma effekt på styrkan med linser och en intraokulär lins. Däremot uppstår andra optiska fenomen med glasögon så där kan styrkan skilja sig om man har haft linser mycket och ska gå över till glasögon, men som sagt att gå från linser till intraokulär lins ska inte bli några skillnader vad jag vet. Linser är inte heller något som ger glaukom, det finns vad jag vet inget vetenskapligt belägg för det. Linserna sitter ju utanpå ögat och det höga trycket som uppstår vid glaukom finns inne i ögat, det är som två separata system. De största orsakerna till glaukom är en kombination av ålder och genetisk ärftlighet.

Jag tycker även det låter oroväckande att vara utan trycksänkande droppar i 6 månader eftersom risken är stor att det blir skador på synnerven under den tiden. Vad jag vet ska inte heller trycksänkande droppar påverka styrkan på glasögon eller linser. Så det är mycket som din ögonläkare säger som jag inte tycker stämmer med de kunskaper som finns i Sverige.

Jag tycker att du ska göra en kontroll och få en second opinion hos en klinik i Sverige som sysslar med intraokulära linser. Eller om du har mycket grå starr och det var länge sedan någon svensk läkare kollade din glaukom få ögonen undersökta på ett svenskt sjukhus på en ögonklinik.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, Leg. Optiker på Medoptik


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Gråstarr -val av lins

2023-11-28 | 18:47

av Medoptik

Skelning

2023-11-7 | 08:57

av Medoptik

Alice

2023-10-25 | 19:59

av Medoptik

Närsynthet och monokulär diplopi

2023-10-19 | 13:44

av Medoptik

Glasögonrecept

2023-10-10 | 14:23

av Medoptik

Terminalglasögon

2023-10-5 | 23:03

av Medoptik

-8,75 tolkat på syntavlan?

2023-10-3 | 16:38

av Medoptik

Kontaktlinser

2023-09-28 | 11:56

av Medoptik

Glasögon i en vecka

2023-09-22 | 05:57

av Medoptik

SER SÄMRE MED STYRKAN 3,5

2023-09-15 | 15:13

av Medoptik

Grus i ögat

2023-09-14 | 09:17

av Medoptik

Ögon

2023-09-11 | 22:24

av Medoptik

Skillnad Sfär?

2023-08-27 | 11:36

av Medoptik

Ljuskänslighet

2023-08-16 | 09:50

av Medoptik

Prismaglas

2023-08-11 | 21:59

av Medoptik


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons