Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Jag ser bättre om jag ser åt sidan i mina progressiva glasögon.

Hej.

Jag försöker vänja mig vid mina nya progressiva glasögon. Fjärravstånd går bra och jag blir inte längre smått sjösjuk av att glida med blicken över saker på halvnära avstånd, men läsning är tröttande. Jag tycker inte att jag hittar skärpa, eller det blir en antydning till dubbelseende. Det märkligaste är att jag har hittat ett sätt att läsa som ger mig rimlig skärpa över rimligt stor del av boksida eller datorskärm: om jag tittar upp åt ena sidan. Nu när jag skriver detta sitter jag och skjuter ner hakan samt vrider på huvudet, med datorn rakt framför mig. Som amatör tycker man ju då att det borde vara något fel på det andra glaset, eller på bägge. 

Optikern pratar om att vi närsynta är vana vid riktigt skarp synskärpa. Ska jag behöva växla ner de kraven när jag går över till progressiva? Att lära sig bära progressiva, är det delvis att vänja sig vid en viss suddighet? Ska jag ha de här glasögonen blir det helt, helt nödvändigt med separata läsglasögon, och då frågar jag mig en smula vad som är vitsen med de progressiva. Om jag ändå ska hålla på och växla mellan två par hela tiden kunde jag väl lika gärna ha tagit två par enkelslipade, så hade jag sluppit den här jobbiga invänjningsperioden och kommit mycket billigare undan. 

Den grupp människor som av något skäl inte kan vänja sig vid progressiva kommer alltid att skylla på att det är något fel på glasögonen. Det förstår jag. Jag jobbar i äldreomsorgen och har sett många gamla som skyller på optikern när ögonen blivit dåliga och synen helt enkelt inte kan korrigeras. Jag tycker ändå inte att jag är som de, jag tycker jag har koll på verkligheten... som konsument känner man sig en smula maktlös när det är så hopplöst att få reda på om något faktiskt är fel med glasögonen eller inte. 

Jag har brukat ha styrkor på omkring 3,5, närsynthetsglas, plus en del astigmatism. Glasögonen är köpta på en av de billiga kedjorna. Jag tog de dyraste av de progressiva glas som de saluför. 

Svar:

Hej!

Ofta kan optikern behöva justera till glasögonen så de olika zonerna hamnar rätt, så jag skulle börja med att be optikern att pricka upp glasögonen och justera dem.

Sen är det skillnad på progressiva glas. Ett enklare progressivt glas har mer sudd och är svårare att lära sig använda än nya moderna glas från de ledande tillverkarna. Generellt brukar inte progressiva glas fungera bra vid datorn, men de allra senaste progressiva glasen fungerar ofta bra även vid datorn tack vare stora läs- och mellandelar. Man kan jämföra progressiva glas med bilar, en gammal Volvo 240 fungerade bra på sin tid och är billig att köpa men en ny Volvo V70 är dyrare samt mer komfortabel och lättkörd.

De största glastillverkarna i Sverige som leder utvecklingen är Rodenstock, Essilor, Hoya, Zeiss och BBGR. Även svenska Optileks och Multilens har bra glas. Har du glas från någon av dessa kan du förvänta dig att se bra med dina glasögon om de är rätt inställda. Sen finns det precis som du nämner de som har svårt att vänja sig vid progressiva glas där man får hitta andra lösningar. Då har de flesta leverantörer en garanti där de byter ut glasen kostnadsfritt.

Har du försökt få hjälp av din optiker flera gånger kan du även gå till en annan optiker och be om en second opinion.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, Leg Optiker - Medoptik


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Orolig för att bli blind

2024-04-30 | 20:59

av Medoptik

Rosacea

2024-05-6 | 20:13

av Medoptik

Tryck i ögat

2024-03-26 | 18:07

av Medoptik

Laseroperation

2024-03-15 | 08:51

av Medoptik

Från skelning till protes

2024-03-11 | 16:02

av Medoptik

Ögonmigrän

2024-03-4 | 22:03

av Medoptik

Ögonproblem

2024-03-4 | 12:11

av Medoptik

Rädd att bli blind

2024-02-25 | 17:11

av Medoptik

Skillnad mellan billiga och dyrare endagslinser?

2024-02-25 | 06:29

av Medoptik

Förstorad pupill

2024-02-24 | 16:13

av Medoptik

Diagnos hypermetropi

2024-02-15 | 23:03

av Medoptik

Synskärpa 0,7 vänster o 0,1 höger

2024-02-11 | 09:53

av Medoptik

Ungdomsprogressiva glas

2024-02-8 | 17:22

av Medoptik

Ser inte bättre trots glasögon

2024-01-26 | 20:24

av Medoptik

Behöver jag glasögon?

2024-01-17 | 16:11

av Medoptik


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.