Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Iris

Hejsan Det är så att jag har vart med en ögon olycka 2005 jag har gjort några operationer på båda ögonen men jag ser ungefär 3% på vänstra ögat och runt 45% på högra ögat. Jag själv vet att de vänstra ögat finns inte mycket att göra med den för att gula fläcken är skadad. Men de högra ögat är irisen-regnbågshinna också skadad jag blir blendad av all ljus och ser dimmigt hela tiden. Jag har jätte svårt att ta mig fram och tillbaks på egen hand på grund av all dimma jag ser hela tiden. Min fråga är de var 2005 detta olycka hända mig det måste finnas nån bättre operation ni kan göra nu eller måste jag leva med detta hela mitt liv?

Svar:

Hej!

Om synen väl är skadad så finns det tyvärr inget man kan göra i dag för att få tillbaka synen. Kommer man i god tid innan t.ex. en ögonsjukdom bryter ut så finns det ofta lite alternativ, men inte om synen väl är skadad. Det forskas dock mycket om skadad syn och hur man kan reparera skadad syn, så i framtiden kan det mycket väl komma behandlingsalternativ. Tills dess skulle jag rekommendera dig att använda solglasögon eller lätt mörka glas vilket kan underlätta för ögat med skadad iris. Är iris väldigt skadad finns det även kontaktlinser som "mörklägger" så inte ströljus kommer in i ögat och stör. Kolla med din optiker eller ögonläkare om du vill veta mer om sådana lösningar.

Vänliga hälsningar

Peter vetterskog, Leg. Optiker på Medoptik


Har du åldersförändringar i gula fläcken (våt AMD) eller diabetesmakulaödem? Nu söker vi dig till en fokusgrupp! Läs mer »