Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Inför gråstarroperation

Min ålder är 75 år. Jag ska operera båda ögonen för gråstarr. Har varit närsynt sedan tidiga tonåren och har ca -5 på båda ögonen.
Läkaren pratade om att sätta i linser som skulle ge ca -2,5 efter operationen (jag har ingenting emot att fortsätta med glasögon). Jag har progressiva glas.
Idag kan jag se skarpt från 0 till 15 cm utan glasögon. Hur blir det med de föreslagna linserna?
Om jag istället skulle välja linser som ger -1 på båda ögonen, hur blir det då med närsynen utan glasögon?
(Jag antar att det blir enklare under de 6 veckor som jag måste vänta på att skaffa nya glasögon ju "bättre" syn jag har.)

I båda fallen antar jag att jag behöver progressiva glas efteråt.

Hälsningar,
Christer

Svar:

Hej!

Med -2,50 kommer du att se bra 20-40 cm. Med -1,0 ser du ungefär 80-110 cm. Normalt läsavstånd för en bok/tidning är ca 40 cm så läkarens förslag låter bra. Lite jobbigt kan det kanske bli under läkningsperioden, men det brukar gå bra. Det viktiga är att du får ett bra resultat i det långa loppet så jag skulle följa ögonläkarens rekomendation.

Om du vill slippa ta av och på glasögon eller byta mellan olika sen är det progressiva glasögon som gäller.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog - Leg. Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.