Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Infektion - Hals och öga

Jag är 15 år och undrar om ni vet vad jag har för infektion? För ca 2,5 vecka sedan hade jag feber ca 3 gånger på en vecka fast varannan dag. Började då också få hosta. Idag 2 veckor senare har jag fortfarande hosta, ibland ingen hosta alls och rätt som det är kan jag hosta i 10 minuter utan stopp. Just nu har jag också ont i halsen och tungan är öm. Det högra ögat är det också någonting konstigt med, om jag tittar åt höger så ser man att det är mycket mycket rödare än vad det ska vara i ögonvrån, och det kliar ibland. Jag brukar vara lite känslig mot pollen men det kan inte vara det som drabbat ögat för det har regnat i 2 dagar nu. Vet ni vad jag har för infektion, eller är jag fortfarande frisk?

Svar:

Vanligaste orsaken till dina ögonbesvär är en virusinfektion, som har samband med din övre luftvägsinfektion. Besvären går normalt över efter kortare tid. Vid allergi har man normalt besvär från bägge ögonen. Går besvären inte över bör du kontakta läkare.