Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Illamående av spel

Tjena, Min syster blir väldigt illamående av vissa datorspel, speciellt när hon spelar i förstapersonsperspektiv. Jag googlade runt lite och många skrev att de antagligen va synen och tyckte att man skulle boka en tid hos en optiker. , hon blir dock illamående när hon åker stora båtar eller långa bilfärder ibland. hon tycker själv att hon ser bra, men jag undrar om illamåendet i spel kan ha att göra med synen?

Svar:

Hej!

Alla är olika känsliga och vissa blir åksjuka av att spela dator, åka båt, tåg m.m. och andra inte. Sjösjuka eller rörelsesjuka har inte med synfel att göra, vissa är bara mer känsliga av naturen. Oftast har det med att hjärnan tolkar signaler fel från synen och balanssinnet, man kan säga att det blir som en kortslutning som gör hjärnan förvirrad vilket leder till en slags yrsel. Hoppas du fick svar på din fråga.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog - Leg. Optiker på Medoptik