Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Högt tryck

Hej!

Jag fick för ett tag sen reda på att trycket i mina ögon låg på gränsen. Min optiker hade även sagt vid ett tillfälle att min hornhinna hade svullnat upp pga torrhet. Nu till min fråga, kan detta ha något sammanhang? Jag vet att ett tjockare hornhinna kan ge ett högre värde på trycket men kan svullnad av hornhinnan ge samma resultat?

 

Sara

Svar:

Hej!

Om hornhinnan svullnar upp så blir den tjockare och lurar därmed en tryckmätare att tro att trycket är högre än vad det är. Vissa tryckmätare tar hänsyn till hornhinnans tjocklek och räknar om trycket, men det är ganska få av dessa mätare som är helt tillförlitliga. Allra bäst resultat får man genom att mäta trycket med en mätare som vidrör ögat, men såda får bara användas av ögonläkare. Så vill man vara helt säker bör en ögonläkare kontrollera trycket, särskilt om det finns andra i närmsta familjen (föräldrar eller syskon) som har grönstarr eller för högt tryck.

Högt tryck i sig är inte farligt, man måste även kolla synfältet och hur synnerven ser ut. Sen får man göra en helhetsbedömning och avgöra hur det ska följas upp samt om trycket ska behandlas.

Med vänlig hälsning

Peter Vetterskog - Leg. Optiker på Medoptik