Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Halofenomen

Hej! 

För några år sedan lät jag operera bort min kraftiga närsynthet. Jag blev inte särskilt informerad om riskerna med operationsmetoden (LASIK). Operationen gick bra men jag fick besvär med halofenomen från ljuskällor. Jag har fortfarande besvär med detta och undrar om man kan behandla det på något sätt? I nuläget behöver jag ta ögondroppar som bara hjälper i några timmar, samt att jag blir torr i ögonen av dem. Till saken hör också att den privata mottagning som opererade mig inte ställer upp med att skriva ut dessa ögondroppar. Det tvingas i stället en vänlig själ och läkare på sjukhuset göra i stället 

Svar:

Hej!

De största biverkningarna med laseroperationer är precis som du säger halofenomen samt torra ögon. Halofenomenen kan man inte göra så mycket åt, finns det synfel kvar kan man testa om det blir bättre med en asfärisk kontaktlins. Mot torra ögon finns en uppsjö med preparat på marknaden och tyvärr fungerar ganska få av dem bra om man har problem. Droppar i gel-format brukar fungera bäst. De ska inte innehålla konserveringsmedel och ha så hög koncentration hyaluronsyra som möjligt. Hoppas mina tips kan bättra dina problem något åtminstone!

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, Leg. Optiker på Medoptik

 Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons