Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Gula fläcken

Hos ögonläkare för ca 1 år sedan fick jag veta att jag har förändringar i gula fläcken (den torra). Det har du nog haft i 15 år fick jag höra. då o

Seda några veckor tillbaka har jag fått skavande besvär i ögonen som uppträder plötsligt och försvinner också plötsligt. Det känns som jag fått skräp i ögat och det inträffar både ute och inne. Jag undrar nu om detta beror på gula fläcken och vad jag i så fall kan göra åt detta obehag.

Jag är kvinna och 75 år. 

Svar:

Hej!

Gula fläcken känns inte, så det är inte de förändringarna du känner. Eftersom det känns som skräp i ögat skulle det kunna vara en ögonfrans eller annat skräp som du känner. Det kan även vara en ögonfrans som petar in mot ögat istället för utåt elller en vagel. Torra ögon kan också upplevas som skav. Det bästa är om du bokar tid hos en optiker för synundersökning så kan de kolla med mikroskop om de ser något som kan orsaka skavet. Se till att berätta om ditt problem för optikern så de vet vad de ska leta efter.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog - Leg. Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons