Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Gula Fläcken ?

Hej min mamma har fått väldiga problem med hennes syn..ska nämna att hon är 70 år.

Hon ser väldigt grummligt o har en väldigt  jobbig huvudvärk,ser inget på sidorna blir också väldigt yr..

MVH Yvonne

Svar:

Hej Yvonne!

För att veta vad din mamma lider av behöver hon göra en synundersökning hos en optiker. Om optikern inte får upp synskärpan helt med glasögon och denne misstänker att det finns något sjukligt kommer din mamma få en remiss till en ögonläkare. Får man problem med synen ska man alltid kontrollera ögon och syn hos sin optiker. Oftast finns inget sjukligt utan man behöver bara glasögon så ser man bra igen.

Vid ögonsjukdom går det mesta att bromsa eller bota idag, men det gäller att man kommer i ett tidigt skede innan synen blir skadad. Har synen skadats går den inte att reparera utan är förstörd för alltid. Därför är rekommendationen att göra en synundersökning vartannat år för att upptäcka förändringar tidigt. Optiker som sysslar med ögonhälsoundersökningar kan upptäcka förändringar långt innan man själv märker något. Är man över 60 år rekommenderas en synundersökning en gång per år.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, Leg. Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.