Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Gul knöl i ögat

Som rubriken lyder har jag en gul knöl i ögat, sitter i höger öga på nedre vitan. Om jag drar ned nedre ögonlocket sitter den där närmast mot näsvöggen. Den är rätt stor och gul, som det är var i den. Bör jag uppsöka vård?

Svar:

Hej!

Med största sannolikhet är det pinguecula som du ser, det är som en förtjockning av bindväven och helt ofarligt. Eftersom jag inte kan se knölen själv vore det dock bra om en optiker får kolla på dina ögon för att utesluta att det är något sjukligt. En optiker har även möjlighet att skicka remiss om det skulle behövas.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog - Leg. Optiker på Medoptik