Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Grön starr

Jag har länge haft besvär med så kallade "floaters" mask liknande som flyter i ögat, nu upptäckte man även att jag har för högt tryck i båda ögonen. Ser dåligt på ena ögat, ser ett konstigt nät framför båda ögonen. Samt så ser jag ljusa kanter runt saker. Har fått tid till ögonspecialist men får vänta rätt länge. Har ett ont tryck i huvudet samt svår huvudvärk, kan det vara från ögonen? Hur allvarligt är det att gå länge med högt tryck i ögonen?

Svar:

Högt tryck i ögonen behöver ej betyda något. Ett mycket akut högt tryck i ögat bör behandlas omgående. Ett mycket högt tryck kan ge symtom som huvudvärk. Det tycks dock som du är under utredning. Om du känner dig osäker kan du ta kontakt akut med läkare.Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.