Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Gråsvarta "toffsar"?

Har efter en gråstarrsoperation i båda ögonen fått små "toffsar" som flyger omkring i synfältet. Det är mycket irriterande och stör mig bland annat vid bilkörning. De dök upp efter ca 1 vecka efter operation. Går det att få bort dessa?

Svar:

Med ökande ålder kommer en förändring av glaskroppen. Det kan bli klumpar i glaskroppen, som kan uppfattas som flugor i synfältet. Även normalt kan finnas små klumpar eller flugor. Detta är normalt övergående, då klumparna sjunker ner ut från synfältet. Om det blir större flugor eller blixtar i synfältet som kommer plötsligt och i stor mängd kan det vara tecken på något mer allvarligt, varför man då bör söka ögonsjukvård.Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.