Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Gråstarroperation

Mitt öga opererades för 3 månader sedan och jag har fortfarande stora svårigheter med synen. När jag tittar ljus i mörkret blir det mycket kraftiga reflektioner runt ljuspunkter och det finns också en reflektionslinje över hela synfältet som är lika bred och stark som ljusskällan t.ex. månen.  Själva månen syns dåligt bakom reflektioner.  Jag ser också dubbla måne när jag använder båda ögon. Halva synfältet är som en vattendroppe på ögat och det syns svart bred vertikal linje i ögonvrån. På underkanten av ögat syns ett sågtandat blixtrande mönster. Enligt läkaren är detta helt normalt.

Det känns också konstigt på ansiktet runt ögat som att jag inte kan öppna ögat ordentligt, liksom en förlamning. När jag håller ögonvrån öppen med fingrarna känns det mycket bättre.

Operationen tog 45 -50 minuter och läkaren fick kalla en annan läkare som fick sätta linsen på plats. Efteråt sade läkaren att sugen hade fastnat och rivit ett hål i linspåsen.

Nu vågar jag inte operera andra ögat. Om det kommer att bli likadan kan jag inte längre köra bil i mörkret. Kan linsen ha blivit skadad under de många försöken man gjorde? Kan musklarna eller nerverna rund ögat blivit skadade?

När man undersökte ögat före operation mätte man ögat med ett instrument. Man mätte flera gånger och fick olika resultat varje gång. Det visade sig att instrumentet var trasigt. Man valde ändå att använda ett av resultaten för att välja lins. Jag ville att man skulle mäta mitt öga med ett annat instrument men man vägrade och förklarade att mitt öga hade blivit undersökt för ett år tidigare och nu hade man jämfört mätresultaten med de gamla resultaten och vald det resultat där det viktigaste värdet var närmast det gamla. Hur viktig är denna mätning?

Tack!

Svar:

Hej!

Efter en starroperation får man ofta astigmatism som behöver korrigeras med glasögon. Därför ska man alltid göra en synundersökning hos en optiker 6-8 veckor efter en gråstarrsoperation. En optiker kan även undersöka om något har blivit skadat på ögonen. Om du även upplever synfenomenen med nya glasögon skulle jag rekommendera att en ögonläkare kollar på ögonen igen.  

Mätningen som gjordes kan jag tyvärr inte uttala mig om då jag inte vet vilken det är och det finns vädligt många mätningar som man kan göra. Jag är dock säker på att du kan lita på deras bedömning. En ögonläkare har många års utbildning på ögonen och i Sverige är de väldigt duktiga. Ögonen är väldigt avancerade och därför är det inte alltid helt logiskt varför man gör på ett visst sätt.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog - Leg. Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.