Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Gråstarroperation

Hej,

min fru har dålig syn -5 på ena ögat och -3,5 med ganska stark astigmatism på det andra. Hon opererade det vänstra ögat efter att man konstaterat grå starr i det (det med -3,5 och astigmatism). Läkaren rekommenderade att hon skulle behålla "viss närsynthet" med -2,5 dioptrier för att skillnaden inte skulle bli för stor mellan de båda ögonen. Vid efterkontroll visar det sig att hon nu har -1 på det opererade ögat och svårt att få ögonen att samarbeta. Hon har hela tiden velat ha kvar närsynthet och använda glasögon på långt håll. Optikern som gjorde efterundersökningen repeterade 5 gånger med lite mellanrum, nästan som ett mantra: "Ja, det här blev ju inte som planerat men måste ändå ses som en lyckad operation. Om du inte är nöjd med resultatet kan det efterkorrigeras med hjälp av laser men eftersom operationen blev lyckad, trots allt, så kommer landstinget inte stå för kostnaden men vi kan utföra ingreppet för en kostnad på 8000 kr."

Att han tyckte sig behöva repetera 5 gånger gör mig lite konfunderad. Vad gäller egentligen?

Svar:

Hej!

Det får inte bli för stor skillnad i styrka mellan ögonen för då får ögonen svårt att samarbeta. Anledningen är att ögonen får olika bildstorlekar som är svåra för hjärnan att få ihop till en bild. I din frus fall får hon en bildförminskning av glasögonen och på ögat med -5 bilir bilden minst. Andra ögat får en lite större bild att tolka. Jämför med att du tar en bild med en kamera med zoom och en bild utan, sen lägger du de på varandra så ser du hur konstigt det blir. Gränsen brukar gå kring 4 dioptrier och där verkar din fru ligga beroende på hur stor astigmatismen är.

Ögonläkare vet var gränsen ligger och har de opererat för stor skillnad så patienten upplever problem så ska de så klart korrigera detta utan kostnad. Operationen är ju inte lyckad med tanke på att hon har problem med samsynen? Jag har haft någon enstaka patient genom åren med för stora skillnader mellan ögonen, men det har de korrigerat utan kostnad. Jag skulle rekommendera dig att försöka få en second opinion av en annan ögonläkare, helst på en annan klinik. Bor ni i Stockholm kan ni kolla med optikerutbildningen på Karolinska Institutet eller S:t Eriks Ögonsjukhus, de brukar göra synundersökningar där optikerstudenter och ibland ögonläkare finns närvarande.

Hoppas det löser sig för din fru!

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog - Leg Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons