Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Gråstarr

Jag är 72 år och var till optikern för nya glasögon. Där konstaterades att jag har lite gråstarr och att jag borde operera in nya linser.

Är det optimalt, eller?

Svar:

Hej!

Grå starr är egentligen ingen sjukdom utan mer en åldersförändring där ögats lins blir grumlig och grå, lite som att bli gråhårig. Blir linsen för grumlig är det som att titta ut genom ett skitigt fönster och då spelar det ingen roll om du har glasögon eller inte, det blir ändå svårt att se ut genom det skitiga fönstret. Den enda metoden som finns i dag är att operera bort starren eller rättare sagt ögats lins och ersätta den med en konstgjord lins. Så har du för mycket starr är enda alternativet att operera om du vill se bra igen.

Nedan kan du se en 3D bild av ögat, nr 11 är ögat.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog - Leg. Optiker på Medoptik

Ögats uppbyggnadDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.