Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Gråstarr vid 52 års ålder...

hej, har vid 52 års ålder fått gråstarr.  Enligt min optiker så är det för tidigt för en operation, då efterstarr kan bli en effekt. Jag känner mig lite fundersam så är tacksam för svar.

Svar:

Hej!

Gråstarr kan man få i alla åldrar, det finns till och med varianter som drabbar spädbarn. Det som händer vid gråstarr eller katarakt på latin är att ögats lins blir grumlig. Man kan jämföra det med att linsen blir "gråhårig" så egentligen är det ingen sjukdom utan en åldersförändring som är helt ofarlig. Linsen blir grumlig mer eller mindre på alla med tiden, men det är först när grumlingarna påverkar synen som man kallar det gråstarr.

Alla operationer medför en risk, därför vill man inte operera förrän starren börjar ge problem och påverka det vardagliga livet. Efterstarr är ingen orsak till att skjuta på en starroperation vad jag vet. Efterstarr kan man få efter en gråstarrsoperation, men den skjuter man enkelt bort med laser. Det är väldigt liten risk med operation av grå starr såvida man inte har andra sjukdomar eller problem.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, Leg. Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.