Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Grå starr

Hej!

Jag var till ögonmottagningen Aleris i ÄNgelholm för ca 3mån.sedan. Doktorn konstaterade då att jag har Grå starr på båda ögonen:

Nu undrar jag om man måste bli helt blind innan det går att operera?

mvh

Kerstin Nilsson

Svar:

Hej Kerstin!

Självklart ska du inte behöva vara blind innan de gör en starroperation. När det är dags att operera är en bedömningsfråga som dels bygger på olika kriterier som ögonmottagningen har satt upp. Här skiljer det en del mellan olika landsting. Sen bedömer ögonläkarna olika också och är man inte nöjd med ett beslut kan man alltid be om en second opinion av en annan läkare.

Rent generellt görs bedömningen utifrån hur stora problem patienten har i det vardagliga livet. Kan man följa med i samhället och se på TV, läsa tidningar, handla mat, sköta hemmet, köra bil, sköta sitt jobb m.m. En som har väldigt mycket starr, men som själv inte upplever att problemen är så stora brukar få vänta tills det börjar bli problem. En som kör mycket bil i arbetet och som kanske inte har så mycket starr, men ändå blir väldigt bländad på grund av starren kan få en operation ganska så snart. Därför är det viktigt att berätta för ögonläkaren om sina problem så denne kan göra en så korrekt bedömning som möjligt.

Vänliga hälsningar

Peter vetterskog, Leg Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons