Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Grå starr?

Jag är en kvinna på 56 år. Mellan 2009 och 2012 gick jag på höga doser kortison, upp till 50 mg, pga en Temporalis arterit. Då blev min syn försämrad och det går inte att justera med glasögon. Jag har i grunden närsynthet och ålderssynthet, och har progressiva glas, och kan se bra på långt håll, men om jag ska läsa måste jag ta ev dem, annars blir det suddigt och dubelt. Kan detta vara Grå starr, då jag vet att det är en biverkan av höga doser kortison. Hur dåligt måste man se innan man i så fall får opereras? 

Vänliga hälsningar: G Haglöf

Svar:

Hej!

Det kan vara gråstarr eller bara att dina glasögon är för starka eller svaga. Om du gör en synundersökning hos optiker ser denne om du har gråstarr och skickar i så fall remiss till ögonläkare. Det finns ingen klar gräns för när man opererar gråstarr. Det beror främst på hur stora problem man har av starren, så det brukar man diskutera fram en lösning tillsammans med ögonläkaren.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, Leg. Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons