Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: GPC

Hej!

Jag var till en ögonläkare i augusti då jag fick veta att jag led av gpc. Har använt linser i princip varje dag sen jag var 15 år. Är 27 år idag. Jag fick kortison droppar att använda i en månad och lecrolyn antiinflamatoriska droppar som jag använder än idag. Ska droppa varje dag till slutet av maj. Fick ingen återbesökstid utan han sa att jag bara skulle höra av mig om det blev värre i ögonen igen. Har använt 2 veckors linser tidigare men jag fundarar på om man kan prova använda endagslinser alltså att man använder dom ibland nån enstaka dag?

Mvh Stina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svar:

Hej Stina!

Fram till slutet av maj ska du inte använda någon form av kontaktlinser. GPC är en slags allergisk reaktion på för mycket linsanvändning dvs. kroppen säger ifrån att ögonen inte klarar mer. Har du tur kan du använda linser sen igen, men i vissa fall går det inte att använda linser igen eftersom GPC:n kommer tillbaka. Om inte ögonläkaren har sagt något annat kan du testa att använda linser igen i juni, men det är viktigt att det sker tillsammans med en optiker som följer upp noggrant i början och kontrollerar så GPC:n inte kommer tillbaka. 

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog - Leg. Optiker på Medoptik Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.