Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: glaukom

Hej doktorn! Fråga ställs till optikern eftersom det inte fanns någon doktor för ämnet Ögon.

På ett år har mitt ögontryck ökat från 12 till 20. Ser det illa ut för framtiden? Jag är 66 år med Parkinson sen 10 år tillbaka. Har det med saken att göra?

Tacksam för svar

orolig Annemarie

Svar:

Hej!

Vad jag vet finns det inget samband mellan Parkinson och ögontryck. Att enbart se till ögontrycket säger inte så mycket. Den stora faran med högt ögontryck är att det ger skador på synnerven och därmed ger upphov till grön starr. Det finns dock varianter av grönstarr som ger skador på synnerven trots att trycket är lågt eller normalt. Om trycket har ökat så mycket på ett år kan det vara bra att hålla koll på det med några månaders mellanrum och eventuellt få det kontrollerat av en ögonläkare. Du behöver dock inte vara orolig, det finns bra mediciner i dag så det är sällan man får skador på synen eller blir blind.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, leg optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons