Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Glaskroppsavlossning

Hej

jag har för ca 7 månader sedan opererats för gråstarr varvid linsen byttes ut. Lyckad operation så långt.

Efter ca 4 månader fick jag glaskroppsavlossning (utan att näthinnan följde med). Nu har jag lite jobbigt att se klart då linsen jag bytte var för närseende och det icke opererade ögat skulle behöva läsglasögon då jag ser dåligt på nära håll. Jag har alltså ett öga som jag ser bra på långt håll och ett öga som ser bättre på nära håll, fast suddigt pga glaskroppsavlossningen. Nu undrar jag om man på något sätt kan återställa det opererade ögat? Med facit i hand har jag förstått att jag borde ha åtgärdat långseendet. Om jag hade gjort så så hade jag kunnat få glasögon för närseendet.

Vet att det ska gå att "svetsa" fast glaskroppen men hur rskabelt är det? Tacksam för ett svar.

Svar:

Hej!

Man brukar ofta lägga in styrka på linsen så att man ska se bra nära utan glasögon. Det du har där man ser bra på avstånd med ett öga och nära med andra kallas monovision. Är det inte för stor skillnad i styrka mellan ögonen brukar man kunna lära sig att leva med "olika" ögon. I I ditt fall kan det dock även vara så att du har mycket brytningsfel eller astigmatism efter operationen, då får man samma effekt. Det man får göra är att korrigera synen med glasögon eller kontaktlinser. Rent teoretiskt går det att göra om operationen och operera in den styrkan du vill ha, men det är inget som Landstinget bekostar. Efter en starroperation rekommenderas det alltid att man gör en synundersökning hos optiker för att kontrollera ögonens status och vilka alternativ som finns.

Det är främst näthinnan som man svetsar fast om den lossnar. Det brukar oftast gå bra, gör man ingenting åt näthinneavlossning är risken stor att man blir blind så i ett sånt fall är det värt risken. Glaskroppsavlossning brukar man inte göra något åt om det inte är en kraftig glaskroppsavlossning, men det är ganska sällsynt.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog - Leg. Optiker på Medoptik