Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Glaskroppsavlossning

Hej!

Detta är kanske en väldigt udda fråga, men jag känner verkligen att jag måste ha svar på den.
När man drabbas av glaskroppsavlossning, lossnar det bokstavligen en del av ögat då eller är det bara ett begrepp?
Jag har kollat efter svar på 1177 men inte funnit nåt direkt svar.

MVH

Svar:

Hej!

Det är ingen bit av ögat som lossnar utan en bit av glaskroppen som lossnar, det är en del av innandömet inne i ögat. Man kan jämföra ögat med en vattenballong fylld med vatten. Inne i ögat är det nämligen ihåligt och fullt med en blandning av gelé och vatten. Glaskroppsavlossningen kan jämföras med om en liten flaga/bit av vattenballongen skulle lossna och flyta omkring i vattnet. Flyter flagan förbi synfältet ser man den som en liten grå/svart mask, fluga eller garnnystan.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog - Leg. Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons