Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Frågor om resultatet från synsundersökningen

Igår gjorde jag en synundersökning och fick följande resultat:

Höger öga: Sph: -1,25 Cyl: -0,25 Axis: 80°
Vänster öga: Sph -0,75 Cyl: -0,25 Axis: -120°
+Add: 1,25

Jag har läst mig till vad alla värden betyder var för sig men jag försöker förstå vad ałla värden betyder egentligen, i kombination. Optikern jag var hos tyckte nog jag var en jobbig kund med alltför många frågor som hon inte orkade svara på. Därför hoppas jag du kan hjälpa mig att förstå. Jag trodde jag var lätt närsynt. Vad är det som gör att jag måste ha addition? 

Betyder -1,25 + 1,25 = 0?
I vilka tillfällen gör man så?
Vad är grunden till att man gör så?

Optikern mumlade nånting om att alternativet är glasögon för långa avstånd men som jag måste ta av för korta avstånd, skulle tydligen inte vara det mest optimala alternativet för mig. Jag fick intryck av att optikeren menade att jag borde ha glasögon på hela tiden.
För det första: är det nån vits att ha glasögon vid så låga styrkor?
Gör det verkligen någon stor skillnad?
Jag vet att det i slutändan är jag som bestämmer.
Men är det rekommenderat/vanligt att man har glasögonen på hela tiden vid -1,25/-0,75 eller min kombination av värden?
Vilken är lägsta styrkan folk med närsynthet använder glasögon hela tiden?
Jag har kanske alltid tänkt att det bara är aktuellt för de som ser väldigt dåligt, typ nästan "blind", eller har jag fel?

Hur påverkar egentlig astigmatism synen? Vad är den praktiska effekten om man jämför med närsynthet? Hur skiljer man på dem? Vad är det för effekt i glasögon som korrigerar detta? 

Jag har förstått det som att jag har lite skeva hornhinnor som inte ska påverka speciellt mycket. Men jag fick testa progressiva linser utan cyl-värde och testglasögon med cyl-värde. Det var stor skillnad, som i att med testglasen blev allt mycket klarare. 

Kan det stämma att det blir så märkbar skillnad? Varför finns det då inte kontaktlinser som får med sig hela min kombination?

Svar:

När man är ung är ögats lins elastisk och kan ställa om skärpan till långt håll och nära. Efter 25-årsåldern avtar elasticiteten och är man närsynt som dig så får man börja ta av sig glasögonen för att se på nära håll (om man inte har progressiva glasögon). Ju mer elasticiteten avtar desto mer ökar additionen eller närtillägget på läsglasögon. I nu läget har du en addition på +1,25 vilket på nära håll ger den totala styrkan noll precis som du har räknat ut. I praktiken innebär det att om du köper läsglasögon får du i stort sett fönsterglas och samma resultat som om du skulle läsa utan läsglasögon. När du sen blir ännu äldre behöver du läsglasögon med plusstyrka för att kunna läsa.

Med dina styrkor är det rekommenderat att ha glasögon hela tiden eftersom du ser dåligt på lite längre håll några meter bort. Att gå runt och se dåligt blir tröttsamt för kroppen och kan ge huvudvärk. När du kör bil behöver du glasögon för att inte riskera din och andras säkerhet. Vill du slippa att ta av glasögonen så fort du ska se på nära håll behöver du progressiva glasögon.

Lägsta styrkan för folk är individuellt, vissa som har -0,25 har glasögon hela tiden för det är skönt och avslappnande. Jag hade samma synfel som dig när jag fick mina första glasögon och det blev en enorm skillnad, kändes som jag fick supersyn. För mig är det självklart att ha glasögon hela tiden, varför vill man inte se klart och tydligt?

I ditt fall påverkar astigmatismen minimalt. Hade du haft mer hade du märkt att vissa bokstäver är tydliga och vissa suddiga. Närsyntheten ger ett mer jämnt sudd. I glasögon korrigerar man astigmatism med en cylinder. Får man mycket cylinder på en gång upplevs saker som sneda tills hjärnan har hunnit anpassa sig, kan ta några veckor. Det kan även kännas lite gungit till en början. 

I praktiken brukar det bli klarare med glasögon. Har man bara lite astigmatism dvs skeva hornhinnor trollar man bort det med kontaktlinsen. En kontaktlins är helt slät och jämn på ytan därför slätas små oregenbundheter på hornhinnan ut av linserna. Man behöver oftast upp på cylinder över 0,75 för att ha nytta av en lins som korrigerar astigmatism.

Hoppas du fick svar på dina frågor!

Vänliga hälsningar
Peter Vetterskog - Leg Optiker på Medoptik 

 

 Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons