Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Fråga

Hej!

 

Vet inte om man kan skicka in frågor här men jag testar.

 

Jag har sedan en tid tillbaka haft som en suddig ''dammtuss'' i synfältet som rör sig när man försöker titta på den eller när man rör ögonen. Jag ser den mest när det är ljust, t.ex. på dagen eller när jag sitter framför datorn. Låter jag den vara så försvinner den till slut och kommer fram igen så fort man rör ögonen. 

 

Ser även som genomskinliga maskar och bollar när främst tittar upp mot himlen, har hört att detta kan påverka näthinnan och har varit hos en ögonläkare som sa att den såg fin ut.

 

Så min fråga är om detta är något att oroa sig för och hur länge detta håller i sig?

 

Hoppas på svar!

 

Mvh Daniel Karlsson.

Svar:

Hej Daniel!

Det låter som glaskroppsavlossning eller mouches volantes som det heter på latin vilket är helt ofarligt. Ögats inre är ihåligt och fullt med vatten, lite som en snöglob. Vid glaskroppsavlossning blir det som flagor/grums som flyter runt i vattnet och när de flyter förbi synfältet ser man de som små maskar, flugor eller tussar. Allra bäst ses de mot en vit och ljus bakgrund. Ofta har man de resten av livet, med tiden kan de absorberas upp av kroppen men samtidigt kan nya tillkomma. Det är inget som man behandlar då det är större risk än att ha de kvar. Det man ska vara obeservant på är om det plötsligt blir väldigt mycket grums samt om det börjar blixtra eller blir helt svart för ögonen. Då behöver man söka ögonläkare akut eftersom det kan vara tecken på näthinneavlossning. Det kan vara lite irriterrande, men det är som sagt inget att oroa sig för.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, Leg. Optiker på Medoptik