Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Flimrig syn

Jag har under några år haft något flimrig syn, och det har succesivt blivit sämre (om än marginellt). Det är svårt att förklara symtonen ter sig, men tänk en film med säg 60 bilder per sekund där ungefär var tjugonde bildruta är svart eller kraftigt nedtonad. I filmen skulle det knappt märkas förutom att det var något med bilden som inte stämde. Den typen av flimmer talar vi om. Generellt så känns inte synen helt hundra så att säga. Utöver det kan även täta raka linjer (typ persienner, element) börja "dansa" och vibrera, är jag trött blir det värre.

Har varit till ögonläkaren där de lyste ögonbotten tror jag det var, utan att se något avvikande - det var hjälpen jag fick. Har även varit till optikern ett par gånger under dessa år, men något brytningsfel är det inte så de kan inget göra. Värt att tillägga är att jag skelade på vänstra ögat när jag var liten, och det finns fortfarande en liten tendens till detta och jag ser aningens sämre med det ögat samt även upplever flimret något kraftigare på det.

Är detta något jag behöver oroa mig över, samt vad kan jag göra/vända mig?

Svar:

Hej!

Eftersom du har varit hos både optiker och ögonläkare så borde det inte vara något att oroa sig för. Även om vi vet mycket om kroppen och sjukdomar så vet vi inte allt och kan inte heller förklara allt. Till en början tänkte jag på ögonmigrän om det skulle kunna vara något sådant som du har. Man brukar då uppleva flimmer som varar i ca 15 minuter och sedan försvinner. Den sortens flimmer beror ofta på stress och stress kan ofta vara en bov när det gäller konstiga synfenomen. Det finns ju olika sorters stress dels den varianten när man har för mycket på jobbet och är pressad. Dels den varianten som är mer underliggande och som man inte direkt kan sätta fingret på eller tänker på t.ex. oro för framtiden, jobb, förhållande etc.

Om du fortsatt har problem och inte tror det beror på stress så får du söka läkare igen och be om en second opinion. Hoppas det löser sig för dig!

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, Leg. Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons