Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Fel styrka

Jag var på synundersökning eftersom mina gamla glasögon var för svaga, har använt linser som jag beställt själv på nätet har utgått från styrkan på de gamla glasögonen  hö-3,50 och vä-3,75 har sedan höjt till hö-3,75 och vä-4,0 fast de korrigerade inte mitt brytningsfel, eftersom jag är sjukskriven för stress har det blivit jobbigt med linser, gick därför till optiker för att skaffa nya glasögon, jag nämde även om min sjukskrivning och att min syn påverkas av stressen. Synkontrollen visade att jag min ögon förändrat sig sen min senaste kontroll 2012 fast det visste jag ju, men nu hade jag -6,0 minns inte exat hö vä. Hämtade så i helgen ut mina nya glasögon som ju är vesäntligt starkare än de gamla, håller nu på att vänja mig vid dessa jag känner mig lite yr men det är normalt sa optikern, men jag funderar på om de är för starka!, när jag tittar på en tallrik blir den oval i vissa lägen, det känns som om jag går i en uppförsbacke om jag tittar ner, det känns som om jag inte har rätt avståndsbedömning och saker krymper när jag sätter på mig glasögonen, även mina fötter och händer ser kortare ut i vissa lägen. kan det bli så när man får en sån markant ändring som ögonen vänjer sig vid efter ett tag eller kan de vara för starka och vad händer om jag har för starka glasögon?

Svar:

Det är ett ganska stort steg att gå från -4 till -6 därför kan det ta lite tid för tillvänjning. Ju större skillnad desto längre tid. I ditt fall får man en bildförminskning så precis som du beskriver så upplevs allt mycket mindre med glasögon. Med linser får man inte någon bildförminskning eftersom linserna sitter på ögat och glasögonen en bit från ögonen. Så det du upplever är normalt och det kan ta någon vecka innan hjärnan hunnit anpassa sig.

Får man för starka glasögon så brukar det kännas ansträngt för ögonen och man kan få huvudvärk så det är inget som skadar ögonen, men det kan så klart vara jobbigt.

Känns det inte bättre efter några veckor ska du kontakta din optiker så gör de en kontroll i såfall. Det är dock väldigt ovanligt att styrkan blir fel.

Vänliga hälsningar
Peter Vetterskog - Leg. Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.