Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Insitutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.


Fråga   Ögon

Falsk närsynthet eller ej?

Hej,

Jag har i hela mitt liv haft "bra syn". Jag har tyvärr inga mått eller siffor på det, men jag har aldrig någonsin upplevt att jag har sett dåligt. Tvärtom har jag alltid sett väldigt bra jämfört med mina vänner. Idag är jag 24 år.

För 1,5 år sedan började jag studera och jag läser cirka 10 timmar per dag. Sedan dess har min syn kraftigt försämrats och jag har nu stora problem med att se på långt håll då allting är suddigt.

Enligt två olika synundersökningar är min syn för närvarande:
H - 0,75 (sfär) - 0,25 (cyl) 99 (axel)
V - 1,00 (sfär) - 0,25 (cyl) 72 (axel)

Synen på nära håll är fortfarande mycket bra.

Jag tror(!) att jag har drabbats av "falsk närsynhet", men min optiker säger att jag ej har det då jag "klarade vissa tester" hos henne (jag minns ej exakt vad det var, men jag tror att det hade något att göra med att jag från långt håll snabbt klarade av att se på nära håll eller något liknande).

Saken är att hon ej vill eller tänker skicka mig via remiss till en ögonläkare där jag skulle kunna få mina ögon droppade då hon är säker på sin sak. Men detta gör mig orolig. Jag vill självklart bli droppad så att jag till 100 % vet hur min syn verkligen är. Jag är så himla orolig över att jag ska köpa ett par glasögon efter hennes recept och så är det "fel styrka".

Min fråga till dig är:
- Stämmer det verkligen att en optiker (utan att ha droppat ögonen) med hjälp av "vissa tester" kan avgöra om jag har drabbats av närsynhet eller "falsk närsynhet"?

Stort tack på förhand!

Svar:

Hej!

Precis som din optiker har sagt så gör man alltid olika typer av tester vid en synundersökning som sen ligger till grund för om den slutgiltiga styrkan på glasögonen är rimlig. Nu har ju inte jag alla värden och kan göra den bedömningen, men är man legitimerad optiker så sitter allt sånt i ryggraden så du kan lugnt lita på din optiker. Eftersom du inte heller har några problem på nära håll talar det emot falsk närsynhet och istället för vanlig närsynthet. Likaså att du läser mycket och tittar på nära håll är en vanlig orsak till vanlig närsynhet.

Som optiker har man en medicinsk utbildning där man får lära sig att göra olika bedömningar och när det är relevant att skicka remiss till ögonläkare. En optiker har även en legitimation utfärdad av Socialstyrelsen så vi jobbar på samma villkor som läkare, sköterskor, psykolog etc. Hela vårdkedjan skulle kollapsa om vi optiker skulle skicka remisser för dubbelkoll av allting. Akutmottagningarna brukar ha störst genomströmning av patienter och hack i häl ligger ögonmottagningarna så det är redan nu ett enormt tryck på ögonmottagningarna i landet.

Att styrkan på glasögonen blir fel är väldigt ovanligt och är det mest osannolika om en person får problem med sina nya glasögon. Skulle ändå oturen vara framme så finns det garantier och då gör optikern om synundersökningen och byter ut glasen utan kostnad, så du som kund behöver aldrig betala extra om det blir fel. Blir det fel är det inte heller något som skadar synen eller ögonen, det värsta som kan hända är att man blir ansträngd i ögonen och får huvudvärk av glasögonen. Som sagt är det i så fall bara att gå tillbaka till optikern så löser denne problemet utan kostnad.

Du kan lugnt köpa dina glasögon och få dina synproblem lösta!

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, Leg Optiker - Medoptik

 

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Lätt skelning

2018-10-4 | 22:50

av Peter Vetterskog

Behöver hon verkligen glasögon?

2018-10-10 | 21:55

av Peter Vetterskog

Gul/brun fläck ögonvitan

2018-10-14 | 13:23

av Peter Vetterskog

Grå starr Amd och begnin tumör i ögat

2018-09-28 | 22:35

av Peter Vetterskog

Genomskinlig hinna på kanten av iris

2018-09-27 | 10:35

av Peter Vetterskog

Glasögon efter närsynthetoperation

2018-09-24 | 17:48

av Peter Vetterskog

Kräver synfelet korrigering?

2018-09-20 | 15:11

av Peter Vetterskog

Nya glasögon, fortfarande ont, tidvis suddig syn och vätskande öga

2018-09-19 | 19:41

av Peter Vetterskog

Ögonsmärta

2018-08-24 | 18:12

av Peter Vetterskog

Grusig i ögat, ms?

2018-08-20 | 17:28

av Peter Vetterskog

Skada på hornhinnan - brytningsfel

2018-08-20 | 16:11

av Peter Vetterskog

Skelning hos 1-åring

2018-08-12 | 15:09

av Peter Vetterskog

Skelningsbesvär

2018-08-10 | 19:21

av Peter Vetterskog

Ljusare runt irisar, regnnågshinna.

2018-08-11 | 22:51

av Peter Vetterskog

Oklar skärpa/dimsyn

2018-07-30 | 11:56

av Peter Vetterskog


Annons
Annons
Annons
Annons
Annons