Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: ETT rött öga?

Hej! Jag är i panik just nu. Jag är 14 år och är jätte rädd att jag börjat utveckla grön starr, mitt ena ögas blodkärl är rött och det kliar, det gör inte ont och jag ser normalt med båda ögonen. Jag har ingen huvudvärk eller är illamående, dock så är ena ögats blodkärl rött som sagt och det känns svullet. Det andra ögat är normalt, vit ögonvita det kliar inte och jag ser inte dåligt. Vad kan detta bero på och behöver jag söka akut hjälp? Ögat har inte varit rött länge jag vaknade av att det var rött och "igen kläggat", sedan dess har det fortsatt varit rött. Jag tar Sertralin (ssri) mot depression och ångest kan det ha något med det att göra? Det är inget som går i familjen/släkten av vad jag vet, jag kommer urspungligen från asien. När jag kollar på en lampa så ser jag inget regnbågs liknande, jag har glasögon fast jag använder dom inte så ofta jag är närsynt.

Svar:

Hej!

Grönstarr drabbar främst äldre personer över 60 år och beror oftast på att trycket i ögat blir för högt och skadar synnerven inne i ögat. Yngre kan ha grönstarr, men det är väldigt ovanligt. I de flesta fall är grönstarr helt symptomfritt dvs. det känns inte eller syns inte. Det är först när man blir blind på ett öga som man kanske märker av det, hjärnan är så finurlig så den lurar oss om vi blir blinda på ett öga. Det är först när man håller för ett öga för som man märker om man är blind på andra ögat. Det är dock ovanligt att man blir blind av grönstarr i dag, de flesta optiker kollar trycket och gör man regelbundet en synundersökning så upptäcks det höga trycket och man kan få behandling i tid.

I ditt fall skulle jag därför inte vara orolig för grönstarr eftersom det statiskt är en väldigt liten risk för det. Det låter mer som du har någon form av allergi eller ögoninfektion. Boka tid hos din familjeläkare på vårdcentralen så ska du se att du får hjälp.

Med vänlig hälsning

Peter Vetterskog - Leg. Optiker på Medoptik