Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Egen saltlösning för ögonen

Hej.

Det är så att jag tänkte göra en egen saltlösning att använda som tårersättning för ögonen på grund av att de är väldigt torra och röda. Vissa säger att det inte är bra för ögonen att använda kranvatten på grund av bakterier och dylikt. Stämmer det? Hjälper det att koka vattnet innan (trots att det är mycket mer jobb) ?
Har hört att man ska använda koksalt (hushållssalt?) utan tillsatt jod. Men de flesta salter man kan köpa innehåller klumpförebyggande medel, är det någon fara om man ska använda saltlösningen regelbundet?
Jag vet att det finns saltlösning på apoteket där vattnet är destillerat, men att göra egen blir ju betydligt billigare i längden. Tacksam för ett snabbt svar.

Med vänlig hälsning,
Simon

Svar:

Hej!

Att använda koksaltlösning som tårersättning är inget jag rekommenderar. Tårvätskan har en väldigt komplex uppbyggnad och består av tre olika lager, så det är inte bara en vanlig koksaltlösning. Trots intensiv forskning finns det ingen som har lyckats skapa en konstogjord tårvätska som är likadan som den naturliga med alla lager. Här kan du se en bild på tårvätskans skikt när den ligger på hornhinnan (cornea): http://dryeyes.com.au/wp-content/uploads/2012/03/Untitled.jpg

Har du problem med torra ögon är det även bättre att försöka ta reda på orsaken till det och åtgärda grundorsaken. Ett vanligt problem är att fettkörtlarna på insidan av ögonlockskanterna slaggar igen. Man kan då torka rent med en ren handduk som fuktas med ljummet vatten. Gör detta varje kväll och se om det inte blir bättre med tiden. Tillskott av Omega 3 under en längre tid kan också förbättra tårfilmens kvalitet.

Vissa optiker jobbar mer inriktat mot torra ögon än andra, hör dig för på din ort för att få hjälp. Bor du i Stockholm finns Källmarkskliniken som är väldigt kunniga inom torra ögon.

Hoppas du fick lite hjälp av mitt svar!

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog - Leg. Optiker på Medoptik