Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Efter grå starroperation

jag har blivit så ljuskänslig efter min grå starr operation. Är det normalt?

tidigare var mina pupiller mycket stora men nu har de krympt betydligt. Skall det vara så?

Svar:

Hej!

Det är normalt att man blir ljuskänslig efter en gråstarrsoperation. Man brukar rekommendera solglasögon efteråt för att mildra besvären. I samband med operationen ges droppar som gör att pupillerna blir stora. Effekten brukar kunna sitta ett tag efteråt. Om du däremot märker skillnad i pupillstorlek före operationen och efter skulle jag rekommendera dig att kolla med ögonläkaren för de vet mer om sånt.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, Leg. Optiker på Medoptik