Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Dimsyn efter starroperation

Hej!

Jag är en kvinna på 63 år som opererades för grå starr för 12 dagar sedan. Jag ser mycket bättre på nära håll och mitt färgseende har blivit mycket bättre. Men på avstånd upplever jag fortfarande lite dimsyn. Jag droppar det opererade ögat och ska fortsätta med detta i ytterligare 1,5 vecka. Dock är jag väldigt orolig över att jag fortfarande är lite dimmig. Alla jag talat med som opererats för grå starr hävdar att de blev bra omedelbart eller åtminstone senast efter ett par dagar. Vid återbesök hos doktorn konstaterades att allt verkade normalt men trots detta besked är jag oerhört nervös. Kan det vara så att en del patienter får dras med lite suddighet under några veckor? Mycket tacksam för svar.

 

Svar:

Hej! 

I början kan det vara lite suddigt och även kännas irriterat, men det brukar gå över. Efter en starroperation finns det ofta kvar brytningsfel som kan behöva korrigeras. Därför är det bra att göra en synundersökning hos optiker 6-8 veckor efter operationen. Det är sällan man slipper glasögon efter en starroperation. 

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog leg optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.