Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Dimmsyn på ett öga

Hej. För 8 veckor sedan vaknade jag en dag och hade suddig syn på ett öga. Ungefär som att titta under vatten eller genom en glasflaska. Sedan dess har den varit där och det varierar mellan dagarna och under dagen mellan 20 och 80 % av normal syn. I början hade jag en svagt packande känsla bakom ögat och en lätt huvudvärk. Detta är borta nu men dimsynen är kvar. Vid synundersökning med "syntavla" så kan jag wfter lite blinkande oftast tillfälligt fokusera så jag ser 100% under några sekunder. Ögonmottagningen har undersökt ögat två gånger o säger att det inte är något fel på själva ögat. Strokavdelningen och neurologen har inte hittat något som trycker på synnerven trots 2 magnetröntgen och en skiktröntgen. Nu har jag blivit remitterad tillbaka till Ögonmottagningen igen. Förstår inte varför då de redan konstaterat att felet inte är i ögat. Jag behöver hjälp med vart jag ska vända mig för att få ett svar på vad det kan vara då ingen av de läkare jag träffat verkar ha en aning och bara slussar mig vidare. Är svagt närsynt med brytningsfel. Har aldrig skadat ögat. Några tips på vad det kan vara eller vart jag kan vända mig?

Svar:

Hej!

Vi vet ganska mycket om ögon, kroppen och sjukdomar idag men långt ifrån allt. Därför kan det ibland ta lite längre tid att hitta vad som är fel och ibland hittar man inte orsaken alls. Om du ska tillbaka till ögonmottagningen skulle rekommendera dig att låta ögonläkarna utreda vidare och förhoppningsvis hittar de till slut vad som är fel. Det låter som du är i goda händer med tanke på att du har fått göra många viktiga tester hos olika specialister.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog - Leg. Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.