Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Diabetes och ögon

Hej!

Kan en optiker eller ögonläkare se på en patient vid undersökning om hon eller han har diabetes?
Hur påverkas ögonen av diabetes? Blir synen bättre vid insulin intag och värre vid sämre värden?

MVH

Svar:

Hej!

Om det är långt gången diabetes som är obehandlad där skador har uppstått på näthinnan så kan man se diabetesskador vid en ögonbottenundersökning. Det går dock inte att diagnostisera diabetes på det sättet, det måste man göra via blodprov hos en familjeläkare.

Vid diabetes så bildas det nya blodkärl på näthinnan och dessa håller ganska dålig kvalitet. Därför spricker blodkärlen vilket leder till blödningar på näthinnan. Blir det väldigt mycket kärlnybildning så förstör de näthinnan vilket till slut leder till blindhet.

Så länge blodsockret ligger bra brukar man se bra, men blir det för lågt eller högt så gör det att man ser sämre.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog - Leg. Optiker på Medoptik