Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Den färgade delen av mitt öga (iris) "läcker" ut till den vita delen av mitt öga

Hej. 

På sistone har jag märkt hur det har börjat bli grått runt den färgade delen av mitt öga. Det ser ut som att det "läcker färg" från den färgade delen av mitt öga till den vita delen av ögat. Det är likadant i båda ögonen.

Jag har även något som kallas "visual snow" vilket innebär att jag ser som ett sorts flimmer över hela synfältet hela tiden, det blir tydligare när det är mörkt. Dock är min syn väldigt bra och påverkas inte märkvärdigt av detta.

Men jag undrar vad denna "färgläckningen" eller vad man ska kalla det kan bero på? Jag nämnde endast det där med flimret pga det kanske skulle kunna ha något med det att göra? Jag är 16 år.

Svar:

Hej!

Utan att ha sett dina ögon är det svårt att svara på din fråga. Det bästa är om du bokar tid hos en optiker som får göra en bedömning. Om det behövs kan optikern även hjälpa till att remitera dig vidare till en ögonläkare.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, Leg. optiker på Medoptik

 Annons