Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Corneal Dystrofi

Jag har fått diagnosen Corneal Dystrofi för ganska många år sedan. Går på kontroll hos ögonläkare en gång per år. Får ögondroppar mot svullnad. Finns det ingenting annat att göra? Sist jag var hos optikern och gjorde synundersökning provades nya glas ut (svårt). Det var tre år sedan. Min syn har försämrats lite, lite för varje år. Ibland är det som att se genom ett råglas, men ofta (om jag har optimalt ljus) så tycker jag att det går bra. Min syster har samma sjukdom, men ingen annan i vår släkt, och hon har transplanterat en hornhinna och är blind på det oopererade ögat. Jag har hittills haft mer tur än henne. Kan man göra något mer? Jag blir ibland så trött i ögonen. Jag har skaffat större datorskärm och mobil samt lyssnar mer på böcker numera än läser själv. Jag tycker att mörkerseendet är sämre, men på långt håll ser jag till husbehov och klarar av att köra bil. Det är mer detaljer, som igenkänning av ansikten på folk på andra sidan gatan, som är svårt.

Jag har även ordinerats Lomudaldroppar av en allergiläkare pga allergi. Dessa tar jag vid behov och ej samtidigt som de andra dropparna.

Tacksam om jag kan få lite råd. Jag tar gärna även emot info, då jag inte ens vet varför jag har fått denna sjukdom. Hur vanlig är den t ex? Tacksam för svar.

Svar:

Hej!

Det finns flera olika varianter av corneal dystrofi och beroende på vilken typ man har och hur allvarligt det är finns det olika behandlingsalternativ och det borde din ögonläkare ha koll på. I de flesta fall är orsaken en gendefekt.

Eftersom det var tre år sedan du kollade synen hos en optiker skulle jag rekommendera att göra en ny koll. I regel brukar styrkan på glasögonen ändras efter 3-4 år. Dessutom brukar glasen kunna bli repiga och slitna efter några år vilket också påverkar synen. Corneal dystrofi påverkar ju synen i olika grad, men även slitna glas och börjar man bli äldre är det ganska vanligt med gråstarr i olika grader som också inverkar på synen. Med andra ord är det mycket som kan påverka synen med tiden och därför är det viktigt att regelbundet göra en synundersökning. Boka in en synundersökning och gärna hos en fristående optiker som satsar på ögonhälsoundersökningar. Hoppas det går att få din syn lite bättre!

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog - Leg. Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons