Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Corneal dystrofi

Min mor har precis fått diagnosen corneal dystrofi. Hon har inga större problem med ögonen och är 76 år gammal. I och med att sjukdomen vad jag förstått är ärftlig undrar jag om jag borde låta mig undersökas? Jag har inga problem alls förutom torra ögon under natten ibland.

Svar:

Det är bra om du gör en undersökning för att få dina ögon dokumenterade. Sen kan det vara bra att göra en koll då och då för att upptäcka förändringar i ett tidigt skede. Till en början borde det räcka om du gör en synundersökning hos en optiker med magisterutbildning eller som har lite mer kunskap om cornealdystrofi.

Vänliga hälsningar
Peter Vetterskog - Leg. Optiker på MedoptikAnnons