Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Blödning vänster öga

Hej !

 

Jag har linser och imorse när jag satte in vänster lins i ögat gjorde det ont. Jag upptäckte då att jag har en liten blödning i vänster öga. Jag tog ur linsen och har därför mina glasögon idag istället. Min fråga är, kan jag ha linser på mig trots blödningen ?

//mvh Vicktoria

Svar:

Hej!

Du ska inte använda linser om du har en blödning eller sår i ögat. Grundregeln är att ögat ska vara helt och friskt samt att man själv är kry annars ska man avstå linser tills man mår bättre. Annars är risken stor att man får en allvarlig sjukdom i ögat. Eftersom ögat inte mår bra bör du även snabbt boka tid hos din optiker som får följa upp så läkningen går bra eller kan ordna remiss till ögonläkare om det skulle behövas.

Även om det inte känns så allvarligt är det bra att kolla upp problem med ögonen tidigt för då är det lättare och går snabbare att få ögat friskt. Väntar man eller fuskar och använder linser är risken stor att du aldrig kommer kunna använda linser igen.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, Leg Optiker på Medoptik

 Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.