Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Behandling vid okulär rosacea

Jag har fått veta att det är okulär rosacea som mina ögonbsevär består i, inte påtaglig påverkan på hornhinnna utan mest ögnolockskanter med tilltäppta körtlar, torra ögon m m samt vidgade kärl i båda ögonen. Har förr om åren haft endel hud rosacea också. i slutet av augsuti 16 började jag behandling med Oracea för min ögon rosacea men tycker inte jag får tillräcklig lndring. Ska man inte kunna bli "helt bra" en tid eller åtminstone medan man äter denna medicin? Hur länge kan det ta innan jag kan förväntas få mer positiv effekt? är inte helt nöjd med min ST-läkar kontakt på ögon mott då jag inte känner att hon har nog kunskap och erfarenhet av rosacea i ögonen.

Svar:

Hej!

Jag har tyvärr ingen större kunskap eller erfarenhet av olika behandlingar eftersom man som optiker inte får behandla ögonsjukdomar. Jag kan upptäcka ögonsjukdomar vid en synundersökning och gör jag det så skickar jag en remiss till en ögonläkare som får diagnostisera och behandla. Mitt råd är att du ringer ögonkliniken och säger som det är att du inte är nöjd med din läkare och skulle vilja att någon annan gör en bedömning också så borde de kunna ordna det. Det är viktigt att personkemin stämmer och det brukar sällan vara några problem att byta läkare.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog - Leg. Optiker på Medoptik